WordPress onderhoud
In mijn jaren ervaring met het ontwikkelen en onderhouden van WordPress websites, ben ik de meest rare problemen en uitdagingen tegengekomen. Na verloop van tijd merk je echter dat veel van deze problemen soortgelijke oorzaken hebben.
Door deze problemen bij de kern aan te pakken, is het goed mogelijk een veilige, soepel draaiende website te hebben, die makkelijk in onderhoud is.
Je website up-to-date houden
Stap één is altijd het up-to-date houden van je website. Het updaten van de WordPress basis, plugins en thema’s is niet alleen belangrijk om je website veilig te houden, maar ook om je website draaiende te houden.
Beveiligd blijven
Plugins, thema’s en de WordPress basis hebben vaak een versiebeheer met het volgende format:
x.x.x
| | – Patch version
| – Minor version
– Major version
- Patch version: een patch version krijgt updates wanneer een dringende veiligheidsupdate wordt gepusht.
- Minor version: een minor version bevat vaak kleine verbeteringen of veranderingen in de manier waarop een plugin/thema/WordPress werkt.
- Major version: een major version is een grote herziening van hoe een plugin/thema/WordPress werkt.
Het is belangrijk om altijd alles up-to-date te houden zodat je er zeker van bent dat alle dringende beveiligingsupdates doorgevoerd worden.
Up-to-date blijven
Hoewel het altijd erg belangrijk is goed beveiligd te blijven, is het misschien nog wel belangrijker om ervoor te zorgen dat alles goed (samen) blijft werken. Dit is belangrijk vanwege het steeds veranderen softwarelandschap. Zonder al te ver in detail te treden: plugins en thema’s zijn afhankelijk van de WordPress basis, en de WordPress basis is afhankelijk van PHP. Wanneer PHP een update krijgt, zal de WordPress basis ervoor moeten zorgen dat alles blijft werken. En wanneer de WordPress basis een update krijgt, moeten alle plugins en thema’s ervoor zorgen dat alles ook blijft werken.
Als je je website niet updatet, is het een kwestie van tijd voordat je website onveilig wordt of geheel stopt met werken.
Een back-up maken van je website
Hoewel up-to-date blijven zeker de betrouwbaarheid van je website zal vergroten, is er altijd een kans op gegevensverlies of downtime als gevolg van een servercrash, hackers, een menselijke fout of andere problemen. Daarom is het van groot belang om regelmatig betrouwbare back-ups te maken. Je kunt dit handmatig of automatisch doen. De meeste hostingproviders bieden een goede backup-oplossing, maar er zijn ook andere partijen die dit aanbieden. Ik gebruik persoonlijk ManageWP voor het maken van back-ups.
Website monitoring
Ook terwijl je alles up-to-date hebt, gebeuren er ongelukken. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om te weten dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden. Want alleen dan kun je proberen het probleem op te lossen en je website zo snel mogelijk weer draaiend krijgen. Het meest fundamentele en belangrijkste monitoring tool is ‘uptime monitoring’. Dit houdt in dat er iets is dat controleert of je website daadwerkelijk te bereiken is. Een goede (en gratis) dienst die uptime monitoring biedt, is Uptime Robot, maar ManageWP beidt deze dienst ook aan.
Conclusie
Hoewel het bovenstaande vaak zorgt voor een goed werkende website, kan software altijd onvoorspelbaar zijn. WordPress is een goed ondersteund CMS, met een oplossing voor vrijwel alles wat je wilt bereiken. Maar conflicten tussen plugins en thema’s, aangepast code of grote veranderingen in de software kunnen ervoor zorgen dat je updates niet uitgevoerd kunnen worden zonder tussenkomt van een developer.
Mocht je het punt hebben bereikt dat je een developer nodig hebt, of je meer op je gemak voelt wanneer een ontwikkelaar je website onderhoudt, aarzel dan niet om mij een e-mail te sturen.