WordPress updates

WordPress is een open-source Content Management Systeem (CMS), dat meer dan 40% van het web aandrijft. Vanwege het open-source karakter en de grote community zijn er veel thema’s en plugins beschikbaar. Daardoor kan een WordPress website functioneren als:

  • Blog
  • E-commerce site
  • Formele website
  • En nog veel meer

Dankzij deze diversiteit zijn de mogelijkheden eindeloos. Afhankelijk van jouw wensen kun je kiezen voor een maatwerk WordPress website met een maatwerk thema en/of maatwerk plugins, een site die volledig is gebouwd op bestaande thema’s en plugins van derde partijen, of een combinatie van beide.

Ongeacht waar je voor kiest, hebben alle websites updates nodig.

WordPress updaten

WordPress updaten is op zichzelf niet zo’n uitdaging. Je kunt simpelweg op de ‘Update’ knop klikken en wachten. Er zit echter meer achter dan dat. Ik zal wat meer uitleggen over de volgende aspecten van updaten:

Automatische updates

Er zijn meerdere manieren om automatische updates uit te voeren. In dit hoofdstuk zal ik mij alleen richten op de automatische update functionaliteit van WordPress zelf.

Er zijn twee manieren om automatische updates in te schakelen: via de eigen backend van WordPress of met code.

Automatische updates via wp-admin

WordPress biedt automatische updates voor hun eigen plugins. Voor de WordPress basis kun je dit inschakelen via Dashboard > Updates. Hier kun je zien of jouw WordPress website alle updates ontvangt, of alleen kleine updates. Je kunt op de link klikken om dit updatebeleid aan te passen:

Om automatische updates in te stellen voor plugins, ga je naar de ‘Plugins’ pagina. Hier kun je selecteren welke plugins wel of niet automatisch mogen updaten.

Om automatische updates in te stellen voor thema’s, moet je updates inschakelen op de ‘Weergave’ pagina.

Meer informatie over het updatebeleid van WordPress vind je op deze pagina.

Automatische updates programmatisch inschakelen

Je kunt automatische updates van thema’s, plugins en de WordPress basis instellen door middel van zogenaamde ‘filters’. Om de updates programmatisch in te schakelen, moet je deze toevoegen aan een plugin, of aan het functions.php bestand van je thema of child thema. De code die toegevoegd moet worden, is als volgt:

// Disable dev updates
add_filter( 'allow_dev_auto_core_updates', '__return_false' );
// Enable all other core updates
add_filter( 'allow_minor_auto_core_updates', '__return_true' );
add_filter( 'allow_major_auto_core_updates', '__return_true' );

// Enable all plugin updates
add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_true' );

// Enable all theme updates
add_filter( 'auto_update_theme', '__return_true' );

// Allow updates even if site is in version control
add_filter( 'automatic_updates_is_vcs_checkout', '__return_false', 1 );

Je kunt __return_false in plaats van __return_true gebruiken om specifieke updates uit te schakelen.

Veilige updates

Een (betaalde) optie binnen ManageWP die ik zelf erg fijn vind, is de safe update optie. Dit is een handmatige update optie die eerst een back-up maakt, vervolgens de update uitvoert en achteraf checkt of je site nog goed werkt. Mochten er zich problemen voordoen, dan wordt de gemaakte back-up automatisch teruggezet.

Hoewel dit geen update problemen oplost, minimaliseert het wel de downtime van je website bij een mislukte update. Natuurlijk is het nog veiliger om een aparte website omgeving te hebben voor het updaten van je website. Veel hosting providers bieden dit soort testomgevingen tegenwoordig standaard aan.

Crash bij update

Wanneer een website crasht na het updaten (een wit scherm), wordt dit vaak veroorzaakt door een plugin die niet meer goed samenwerkt met de website. Om de ‘defecte’ plugin te vinden, moet je de error kunnen zien die de website genereert. Wanneer je geen error ziet, moet je deze inschakelen. Om dit te doen, voeg je de volgende code toe aan het wp_config.php bestand:

define( 'WP_DEBUG', true );

Voeg deze code toe net voor de /* That's all, stop editing! Happy blogging. */ (of pas de bestaande WP_DEBUG aan van false naar true). Je zou nu een foutmelding moeten zien. Zoek daarin de mapnaam van de plugin.

Wanneer je de plugin naam hebt gevonden die de crash veroorzaakt heeft, moet je deze plugin deactiveren. Aangezien je WordPress website niet meer werkt, moet je een andere manier vinden om de plugin te deactiveren. De makkelijkste manier is door naar je plugin map te gaan (standaard: /wp-content/plugins) en daar de map van de plugin te verwijderen (of deze hernoemen).

Herhaal dit als er een nieuwe error ontstaat.

Dit zorgt er vaak voor dat je website weer werkt. Helaas betekent dit wel ook dat je de functionaliteit van die plugin niet meer kunt gebruiken. Hiervoor kun je een alternatieve plugin zoeken, of de ontwikkelaar van de plugin verzoeken om het probleem van de plugin op te lossen (of een developer zoeken die dit voor jou kan doen).

Conclusie

Het updaten van WordPress is iets wat iedereen kan, en er zijn meerdere manieren om dit te doen. Sommige zijn vrij veilig, anderen heel makkelijk (maar minder veilig). Mocht je alle zorgen eromheen weg willen nemen, kan het fijn zijn om het updaten door iemand anders te laten uitvoeren.

Voel je vooral vrij om mij een e-mail te sturen als dat het geval is.